Elektrische rolgordijnen voor domotica

Een rolgordijn in combinatie met je domotica systeem

Wij Vlamingen houden van domotica en huis en we zijn koploper in Europa als het gaat om nieuwbouw huizen die voorzien zijn van een bekabeld domotica systeem.  Elektrische rolgordijnen als raamdecoratie aansturen met je eigen domotica systeem is natuurlijk wat je graag wil. Kan dit met alle rolgordijnen of zijn er beperkingen. We gaan het je uitleggen.

 Bron: Raamdecoratieshop.be

Draadloos of bekabeld

In het kort uitgelegd kun je het elektrisch rolgordijn verdelen in twee typen. Het gaat dan natuurlijk om de motoren. Deze kunnen draadloos zijn en aangestuurd worden via een afstandsbediening, app op je telefoon in combinatie met een smart hub en via spraak besturing via bijvoorbeeld Amazon Alexa.  De meest voorkomende motoren zijn de radiografisch bestuurbare motoren die RTS gestuurd zijn. Ze zijn niet altijd compatible met je domotica systeem. Let hier bij de aankoop goed op en vraag het vooraf goed na. Daarnaast heb je nog Z wave techniek, maar die komt minder voor. Ook hier heb je dus een compatible systeem voor nodig. Klopt het systeem, dan moet je ook nog eens het juiste protocol kunnen kiezen. Je domotica systeem heeft dan een lijst met merken welke samenwerken met je systeem. Je kiest dan in je systeem het protocol en de motor kan dan worden aangestuurd.

Bekabelde rolgordijnen

De bekabelde versie komt op dit moment nog het meest voor in Vlaanderen, terwijl dit bij elektrische rolgordijnen in Nederland precies andersom is en men alles draadloos wil. Een bekabelde motor heeft minimaal 3 draden nodig zodat deze geschakeld kan worden met het domotica systeem. Je moet dan instaat zijn om na een aantal omwentelingen te kunnen stoppen. Deze stops moet je op kunnen slaan op je systeem. De bekabelde motor is ook via een wand schakelaar te bedienen. Is nu een venster niet voorzien van kabels en wil je toch graag een elektrisch rolgordijn voor dat venster, dan bestaan er slimme oplossingen zoals een mini zender welke aan een kabel gekoppeld op afstand een signaal naar een RTS motor stuurt. Deze mini zender zet het geschakelde signaal om in radio golven en stuurt de motor dan aan.

NIeuw type motor

Sinds kort is er een nieuw type motor opgedoken die zowel voorzien is van een handbediening als draadloze RTS functies. Je vindt deze motor op Raamdecoratieshop.be en het mooie is dat je al een compleet elektrisch rolgordijn kunt aanschaffen vanaf 99 euro. Ze maken het vanaf die prijs ook nog eens op maat voor je.

 

Een gedachte over “Elektrische rolgordijnen voor domotica

  1. Pingback: viagra online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.